PekkaMansala

Puukartelli ja Helsingin käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeuskin on käsitellyt puukartellia ja kovin omituisella lopputuloksella.

 

Joulukuussa 2009 Markkinaoikeus päätyi metsäkartelliratkaisussaan samaan arvioon kuin Kilpailuvirasto eli ”Markkinaoikeus katsoo tänään (3.12.2009) antamassaan ratkaisussa, että metsäyhtiöt Metsäliitto Osuuskunta, Stora Enso Oyj ja UPM-Kymmene Oyj syyllistyivät vuosina 1997–2004 valtakunnalliseen kiellettyyn hintayhteistyöhön ja tietojenvaihtoon raakapuun hankinnassa. Seuraamusmaksuiksi kilpailunrajoituslain vastaisesta menettelystä markkinaoikeus määräsi yhtiöille yhteensä 51 miljoonan euron sakot ”. https://www.kkv.fi/ajankohtaista/Tiedotteet/kilpailuvirasto/2009/markkinaoikeus-paatyi-metsakartelliratkaisussaan-samaan-arvioon-kuin-kilpailuvirasto/

 

Päätöksestä huolimatta Helsingin käräjäoikeus ”katsoi jääneen näyttämättä, että kilpailunrajoitus olisi aiheuttanut taloudellista vahinkoa yksityisille metsänomistajille”.

Siis kartellista ei ole kenellekään mitään haittaa. Ostajat muodostivat kartellin vain aikansa kuluksi ilman minkäänlaista hyötymistarkoitusta ?

 

Niinhän ne kartellit aina muodostetaan. Asfalttikartellikin oli vain viihdettä ? Ostajat maksoivat kymmenien prosenttien ylihintaa, mutta ei siitä mitään vahinkoa kenellekään ollut ? Miksi siis ”Hovioikeus katsoi, että vuodesta 1994 paikallisesti ja ainakin vuodesta 1997 valtakunnallisesti aina maaliskuuhun 2002 saakka useat asfalttialan yritykset olivat soveltaneet kilpailunrajoituksia, jotka olivat vaikuttaneet päällystystöitä koskeneiden tarjouskilpailujen lopputulokseen ja hintatasoon ja aiheuttaneet näin tilaajille korvattavaa vahinkoa”. https://oikeus.fi/hovioikeudet/helsinginhovioikeus/material/attachments/oikeus_hovioikeudet_helsinginhovioikeus/tiedotteet2014/2016/wMKdte6m9/Tiedote_20.10.2016_asfalttikartelli.pdf

 

Puukartellista sen sijaan ei Helsingin käräjäoikeuden mukaan ollut kenellekään mitään haittaa ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Puukartellista kärsivät VAIN metsänomistajat! Asfalttikartellista kunnat, valtio, jne. Siinä se ratkaiseva ero on. Suomalainen Oikeuslaitos jatkaa Mauno Koiviston konklaavin viitoittamaa tietä!

Eero Mattila

Suomalaisen oikeuslaitoksen päätöksistä voisi tehdä Veikkaus Oy:lle uuden pelin.
- Ratkaisuja on melko vaikea arvata etukäteen...

Toimituksen poiminnat